maanantai 19. tammikuuta 2015

Mats Granö antaa moukarille kyytiä



Mats Granö aloitti moukarinheiton isoveljen jalanjäljissä 10 vuotiaana. Nuorena kaikki mahdolliset lajit tulivat tutuksi. Vahvimmat lajit olivat kuitenkin kilpakävely ja moukari, josta molemmista tuli nuorena useita SM-mitaleita (epätavallinen yhdistelmä). Moukari valikoitui hänelle päälajiksi joskus 16-17vuotiaana. Syy valintaa oli, että moukarinheitto on hyvin vaativa laji. Pitää löytyä tekniikkaa, voimaa ja nopeutta. Aluksi valmentajana toimi oma isä. Myöhemmin mukana oli (2001-2007) myös Arto Rinta-Aho, joka on tuttu mies Olli-Pekka Karjalaisen ja David Söderbergin valmentajana. Tällä hetkellä valmentajana toimii Antti Matinollli.

Hän treenaa kuusi kertaa viikossa. Maanantaina heitto, tiistai voima, keskiviikko salibandy, torstai heitto ja voima, perjantai salibandy, lauantai voima ja sunnuntai lepo. Treeni tähtää voiman hankkimiseen. Tekniikka on Matsilla jo hyvin vakiintunutta, joten siihen ei tarvitse tällä hetkellä niin paljoa panostaa.
Heittopäivänä lentää 6-7kg moukari. Jossain vaiheessa tulevat heitto-ohjelmaan myös ylipainoiset 8-10kg moukarit. Näillä isoimmilla moukareilla hankitan lajivoimaa. Heittotreenin aikana kertyy noin 40 heittoa + osaharjoitteet. Puntilla tärkeimmät liikkeet ovat tempaus, rinnalleveto ja kyykky. Myös keskivartaloa voimistavat liikkeet ovat tärkeitä.


Kilpaurheilussa Matsin mielestä on kaikista mukavinta itsensä haastaminen ja se, että yrittää saada kaikki tehot ulos kropasta.  Se, että kilpailuissa on myös muita kovia heittäjiä, on hyvä asia. Tällöin haastaa itseänsä heittämään paremmin.  - On hienoa mennä rinkiin ja tietää, että kaikki on sinusta itsestäsi kiinni. Kukaan ei voi siinä tilanteessa enää auttaa. Kaikki työ mitä olet talven ja vuosien aikana tehnyt tulee silloin esiin. Epäonnistumiset ovat varmaan ne pahimmat asiat. Vuosien saatossa Mats on oppinut hyvin ne ohittamaan. - Kisoja tulee ja menee, joskus onnistuu hyvin ja joskus epäonnistuu pahasti.



-          Moukarihanskani on ollut minulla käytössä varmaan 5 vuotta. Olen tässä vuosien varrella yrittänyt aina välillä ottaa uuden hanskan käyttöön koska vanha hanska alkaa olemaan jo aika kulunut, mutta olen aina palannut vanhaan hyvään havaittuun hanskaani.


kuvat Mono Kuoppala

Ei kommentteja: